Cum mi-am convins copilul să îl spăl pe dinți. 17 sfaturi de la medicul dentist

97E5FACF-7DE8-4E12-8CF3-A6ACFED31D0C.jpeg

Faptul că sunt medic stomatolog nu m-a scutit de provocarea spălatului pe dinți a copilului meu. A fost un drum anevoios până a ajunge ca băiatul meu cel mare să accepte periajul dentar. Însă cu răbdare și perseverență am reușit. În rândurile următoare vei citi ceea ce am aplicat eu, și alte câteva idei care ar putea face periajul dentar mai plăcut.

În primul rând vreau să menționez ce să NU faci când întâmpini un refuz din partea copilului atunci când vine vorba de spălatul pe dinți. Afirmații precum “Dacă nu te speli pe dinți, vei ajunge la dentist!” nu vor face decât să îi insufle teama de stomatolog, și crede-mă că nu îți dorești asta. Ne dorim copii care cooperează la stomatolog, atât părinții cât și medicii 🙂

Este foarte important să găsim motivul pentru care copilul refuză spălatul pe dinți pentru a putea veni cu soluții.

Copilul tău vrea să se spele singur pe dinți și refuză ajutorul tău?

Dorința de independență, de a face ei lucrurile singuri, fără ajutor este cea mai frecventă cauză, din ce am observat, inclusiv din mesajele de la voi. Așadar nu ești singurul părinte în această situație dificilă.

Cum rezolvăm?

1. Explică-i consecințele

Îi puteți spune că bacteriile din gurița sa, dacă nu sunt îndepărtate fac mici găurele negre în dințișorii săi. Astfel nu va mai putea să mănânce mâncarea lui preferată, zâmbetul său nu va mai fi la fel de frumos, și, în plus, gurița lui va mirosi urât. 

Eu asta am făcut încă de când era mic. Și o tot fac, doar că adaptez explicațiile vârstei. Spre exemplu, acum este curios să vadă imagini cu copii cu dinții cariați.

2. Cărticelele ajută în acest proces

Găsiți o multitudine de cărți care oferă un mesaj bun și sunt tare drăguț ilustrate. Noua ne-a plăcut tare mult această carte. Avem seri când încă o citim pentru că e tare amuzantă.

3. Să îi oferi propriul exemplu este o metodă care poate funcționa

Lasă-l să te vadă atunci când te speli pe dinți sau încercați să faceți schimb de roluri. El să îți perieze dinții, iar apoi tu pe ai lui. În această situație poți negocia, întâi periază el, și apoi tu, sau invers. Este foarte important să se cunoască de la bun început regulile jocului, să existe o atitudine fermă din partea ta pentru a nu ajunge ca doar copilul să realizeze periajul. Regulile jocului trebuie respectate 🙂

4. Jocul de rol poate funcționa, de asemenea

În cazul noatru, a existat o perioadă când coopera dacă luam și iepurașul de pluș la ritualul nostru de igienă orală. Îl spălam pe iepuraș, apoi pe băiat și tot așa.

5. Folosește două periuțe

O periuță o poți oferi copilului pentru a-și exersa independența, iar cu cea de-a doua îi realizezi igiena orală.

6. Folosește o periuță electrică

Dacă cel mic se apropie de vârsta de 3 ani, atunci poți începe să folosești o periuță electrică pentru copii. Atunci când folosești o periuță electrică, trebuie să acorzi atenție presiunii cu care faci periajul.

7. Folosește un tabel de recompense

Folosirea unui panou de recompense poate face periajul dentar mult mai distractiv.


Copilul se strâmbă, întoarce capul, sau ține gurița închisă atunci când vrei să îl speli pe dinți?

Unii copii nu acceptă periajul din cauza senzației pe care o resimt atunci când filamentele periuței vin în contact cu gingiile, limba, obrajii.

Cum rezolvăm?

8. Începe igiena orală încă din primele luni de viață, cu o periuță super soft

Din acest motiv eu recomand ca igiena orală a copilului să fie făcută cu periuțe de dinți super soft (recomand Curakid) încă din primele luni de viață astfel încât copilul să se obișnuiască cu senzația.

9. Oferă-i periuța cât mai des pe parcursul zilei

Copilul se va obișnui cu senzația mai rapid dacă este expus de mai multe ori pe zi la această senzație. Sfatul meu este ca atunci când bebelușul începe să țină obiecte în mână, să îi oferi periuța pentru a se juca cu ea.

10. Desensibilizare

O altă metodă pe care am aplicat-o eu: înainte de periajul de seară, după duș, îi făceam cunoștință cu periuța, începând să îl gâdil în talpă, și mă apropiam ușor-ușor de dinți. Așa reușeam inclusiv să destind atmosfera.

Copilul NU ARE RĂBDAREEEE?!

Micii omuleți sunt mereu cu capul la joacă, într-o continuă mișcare, iar cele 2 minute de periaj dentar par o infinitate. Așa că cel mai bine ar fi să transformăm aceste două minute în ceva distractiv, sau mai puțin plictisitor.

Cum rezolavăm?

11. Oferă-i o carte cu multe ilustrații

Aici din nou pot fi de folos cărțile. În timp ce copilul se uită pe imaginile din cărți, tu îi periezi dinții. De asemenea, dacă cel mic are acces la ecrane, vă puteți folosi de un desen animat. Treptat, când observați că cel mic începe să se obișnuiască cu această rutină, eliminați ecranele.

12. O variantă ar fi folosirea unei clepsidre

Cumpărați o clepsidră (împreună eventual) pe care să o folosiți doar în acest scop, și îi explicați că urmează să îi periați dinții până când nisipul din clepsidră se termină. Noi nu am folosit această variantă, dar am un feedback pozitiv de la părinți.

13. Folosește o oglindă în formă de dinte

O oglindă în formă de dinte în care copilul să se uite atunci când îl speli pe dinți poate fi de ajutor.

Copilul tău accepta periajul, dar a început să refuze brusc?

Cel mai probabil este din cauza unei dureri (erupție dentară, afte bucale). Gingia inflamată din dreptul dintelui ce urmează să erupă sau leziunile aftoase ulcerative sunt dureroase, în special la atingere astfel că cel mic refuză periajul.

Cum rezolvăm?

14. Asigură-l că știi că îl doare

Asigură-l pe copil că știi că îl doare într-o anumită zonă, și că vei ține cont de acest lucru, realizându-i un periaj mai blând.

Este important ca în astfel de situații periajul să nu fie întrerupt pentru că nu va face decât să agraveze patologia. O consultație la medicul stomatolog sigur va veni în ajutor.

Cele mai importante sfaturi!

15. Fii blând!

Așa cum am spus și în introducere, este important să fim blânzi cu copilul, să îi explicăm de ce este important să avem grijă de dinți, și să evităm amenințările.

16. Fii ferm!

Atitudinea ta trebuie să fie una fermă. Știm cu toții că există copii care detestă să le fie schimbat scutecul, sau plâng la baie, dar totuși părintele continuă să facă aceste lucruri pentru că sunt absolut necesare. La fel stau lucrurile și în cazul spălatului pe dinți.
Prin faptul că tu continui să păstrezi această rutină zilnic, copilul va înțelege în cele din urmă că este un lucru important să ai grijă de dinți, și vei obține cooperarea lui, în cele din urmă.

17. Ai răbdare!

Nu te stresa dacă azi ai reușit să speli doar un dinte. Cu fiecare zi care trece, prin faptul că  perseverezi, copilul va fi din ce în ce mai cooperant. Chiar dacă pare imposibil a obține cooperarea lui, important este să nu renunți și să îți păstrezi răbdarea! _________________________________

Dacă ai neclarități legate de acest subiect, lasă-mi un comentariu la această postare, iar eu îți voi răspunde!

Zâmbim împreună!


Răspunde

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


dentaldim-bottom-logo-big

DENTALDiM este alegerea ta atunci când vine vorba de calitate și profesionalism.

Te asteptăm cu drag să ne vizitezi!

Copyright DENTALDiM Pro Clinica 2019. Toate drepturile rezervate.