Demineralizarea la dinții de lapte

3F37BEE9-66C1-45B7-98E5-50A77A51E1FA.png

“Pot să apară demineralizări ale dinților de lapte imediat după erupție?” este una dintre cele mai frecvente întrebări pe care o primesc de la părinți. Cred că v-ați obișnuit că fiecare răspuns al întrebările voastre vine motivat, cu argumente astfel încât să înțelegeți informația logic și nu să mă credeți pe cuvânt 😁 Așadar răspunsul meu îl veți găsi la finalul acestui articol, după ce voi detalia puțin ce înseamnă demineralizarea dinților și de ce apare. 

Ce este demineralizarea dinților?

Structurile dure ale dinților (smalț, cement, dentină) sunt formate în mare parte din minerale (calciu și fosfat, sub formă de hidroxiapatită). În anumite condiții, aceste minerale pot ieși din structura dintelui, proces numit DEMINERALIZARE.

Un aspect important este faptul că structura unui dinte de lapte diferă puțin de cea a unui dinte definitiv. Smalțul unui dinte de lapte este mai poros, ceea ce îl face mai susceptibil la demineralizare. Demineralizarea avansează foarte repede, într-un timp foarte scurt ajungându-se la durere (câteva luni).

Care este cauza demineralizării dinților?

pH-ul normal din cavitatea orală poate avea valori în intervalul 6,2-7,6. Adică saliva, în mod normal, trebuie să se apropie de o valoare neutră pentru ca țesuturile noastre să își păstreze integritatea.

Dar pH-ul salivei noastre nu este niciodată constant, el uneori scade, mediul devenind acid, alteori poate să crească, vorbind astfel despre un pH alcalin.

Cunoaștem că în cavitatea noastră bucală există un număr extrem de mare de bacterii care intră în alcătuirea plăcii bacteriene. Bacteriile metabolizează (se hrănesc cu) hrana pe care noi o ingerăm, mai exact carbohidrații (zahărul). Drept urmare rezultă acizi organici (acid lactic), iar mediul din cavitatea orală devine astfel acid.

Într-un mediu acid, ionii de calciu și de fosfat ies din structura smalțului, proces numit demineralizare.

Placa bacteriană neîndepărtată corect prin igienă se acumulează în cavitatea orală și bacteriile din compoziția ei se hrănesc cu zahărul pe care noi îl consumăm, formându-se astfel un mediu acid, în care dinții se demineralizează.

În concluzie, la întrebarea “Care sunt condițiile ca un dinte să se demineralizeze?” răspunsul este următorul:

Bacteriile acumulate în cavitatea bucală ca urmare a igienei orale incorecte/precare, împreună cu un consum mare (sau mai de grabă frecvent) de carbohidrați vor determina demineralizarea dinților.

Un aspect important legat de cauza demineralizării face referire la demineralizarea provocată de alimente și băuturile acide ingerate. Roșiile, citricele, băuturile acidulate, cafeaua, vinul sunt doar câteva din alimentele și băuturile care ne demineralizează dinții. În acest caz demineralizarea poartă numele de eroziune dentară. De asemenea, refluxul gastro-esofagian este o afecțiunile care produce eroziuni ale smalțului prin acidul clorhidric care ajunge din stomac în cavitatea orală.

“Pot să apară demineralizări ale dinților de lapte imediat după erupție?”

Am văzut care sunt cauzele demineralizării (bacteriile acumulate ca urmare a igienei orale incorecte și consumul de carbohidrați), acum putem găsi împreună răspunsul la această întrebare.

Să luăm exemplul unui bebeluș de 10 luni cu incisivii abia erupți pe arcadă. Pot fi oare îndeplinite condițiile pentru ca dinții lui să fie afectați de  demineralizare? Să vedem…

1. Are bebelușul bacterii în cavitatea orală?

Da, le-a primit imediat după naștere de la mama lui prin pupici și primește în continuare chiar și de la alți membri ai familiei.

2. Primește bebelușul carbohidrați?

Da, fie că este hrănit cu lapte praf, fie că este alăptat, bacteriile din cavitatea lui orală primesc hrană. Asta pentru că atât laptele praf, cât și laptele mamei conțin lactoză, care este un carbohidrat.

3. Este făcută igiena orală bebelușului?

Uneori nu este făcută deloc că “e prea mic”, alteori este făcută greșit sau cu instrumente greșite (degetar de silicon) și de multe ori părintele nu reușește să facă periajul dentar pentru că bebelușul nu acceptă. Și există și cazurile fericite când periajul este realizat cum trebuie, dar nu este cazul subiectului nostru.

Iată că la un bebeluș de numai câteva luni pot fi îndeplinite toate cele 3 condiții ca dinții lui să se demineralizeze.

Deci da, dinții unui bebeluș se pot demineraliza imediat după erupție!

Informații despre cum să protejăm dinții copiilor noștri de carii, le găsiți AICI. 

_______________________________________

Dacă ai vreo neclaritate legată de acest subiect, lasă-mi un comentariu la această postare, iar eu îți voi răspunde.

Zâmbim împreună!

 

 

 

 

 

 

 


Răspunde

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


dentaldim-bottom-logo-big

DENTALDiM este alegerea ta atunci când vine vorba de calitate și profesionalism.

Te asteptăm cu drag să ne vizitezi!

Copyright DENTALDiM Pro Clinica 2019. Toate drepturile rezervate.