Copilul nu știe să scuipe. Folosesc pastă cu fluor?

image_6483441-8.jpg

Știți care este cea mai frecventă întrebare pe care mi-o adresează părinții?! “Pot să folosesc pastă de dinți cu fluor, dacă cel mic nu știe încă să scuipe?” Așa că am decis să fac puțin research în literatura de specialitate și să creez acest articol. Pentru liniștea voastră, a părinților. Acest articol nu are menirea să convingă pe cineva să folosească pastele cu fluor. Nu, în niciun caz! Decizia rămâne a voastră. Eu doar prezint, pe scurt, ceea ce specialiștii au obținut în urma studiilor. Sursele le găsiți la finalul articolului.

Este fluorul toxic?

Ca orice altă substanță, dacă este ingerat în cantități mari, în scurt timp, fluorul este toxic. Primele semne de intoxicație cu fluor sunt: vomă cu sânge, diaree, dureri abdominale.

Doza toxică de fluor este de 5 mg/kg corp 

Să luăm exemplul unui copil cu greutatea de 20 kg. Ca acesta să se intoxice cu fluorul din pasta de dinți, ar trebui să înghită 100 g (75 ml) de pastă de dinți cu o concentrație de 1000-1500 ppm F. Adică ar trebui să înghită 1 tub și jumătate de pastă de dinți într-un timp scurt pentru a suferi o intoxicație cu fluor.

Riscul de fluoroză

Asociația Dentară Americană (ADA) spune că doza peste care fluorul ar putea determina fluoroză dentară este de 0.05 mg/kg corp/zi. Iată exemplul unui copil cu greutatea de 15 kg. Dacă înghite toată cantitatea de pastă de dinți (bob de orez), folosită la fiecare periaj dentar zilnic (de două ori pe zi), însemnă că înghite 0.2 mg de fluor, echivalent cu o doză de 0.013 mg/kg corp/zi. Iar această valoare este mai mică decât 0.05 mg/kg corp/zi, atât cât este doza peste care fluorul determină fluoroză dentară.

Rolul fluorului în sănătatea dentară

Ionii de fluor care vin din exterior (apă, alimente, pastă de dinți etc.) înlocuiesc ionii de calciu și de fosfat, pierduți prin demineralizare. Acest proces poartă numele de REMINERALIZARE.

Ce pastă de dinți cu fluor pentru copii alegem? Pe grupe de vârstă

Pentru 0-2 ani: 500 ppm fluor, bob de orez, de două ori pe zi

Pentru 2-6 ani: 1000 ppm fluor, bob de mazăre, de două ori pe zi

Pentru 6+ ani: 1450 ppm fluor, 1-2 cm, de două ori pe zi

Concluzie

Dacă se respectă cantitatea de pastă de dinți și concentrația de fluor corespunzătoare grupei de vârstă din care face parte copilul tău, nu ar trebui să îți faci griji!

Zâmbim împreună


Răspunde

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


dentaldim-bottom-logo-big

DENTALDiM este alegerea ta atunci când vine vorba de calitate și profesionalism.

Te asteptăm cu drag să ne vizitezi!

Copyright DENTALDiM Pro Clinica 2019. Toate drepturile rezervate.