“Înnegrirea” dintelui de lapte, ca urmare a unui traumatism. Ce să faci

20210407_220016.png

Am primit câteva mesaje de la mămici îngrijorate, ce sunau asemănător, prin care îmi prezentau următoarea situație, întrebându-mă ce este de făcut: copilul a suferit un traumatism dentar, iar, de ceva vreme, dintele respectiv și-a modificat culoarea în gri.


Am decis să scriu un articol cu această temă, întrucât este o situație frecvent întâlnită la copii și poate fi de ajutor și altor mame. Să sperăm că nu va fi cazul, dar nu strică să cunoașteți aceste informații.

În urma unui traumatism dentar, există riscul ca nervul dintelui să moară. Patologia poartă numele de NECROZĂ. Părintele poate observa că dintele copilului capătă o culoare gri.

În această situație, părintele trebuie să monitorizeze dintele cu pricina. Ce situații pot să apară?

1. Poate da semne de infecție (ex. durere, umflare, congestie) și atunci trebuie să mergi la medicul stomatolog (poate fi tratat endodontic sau extras, depinde de caz).

2. Rămâne la stadiul de necroză. Nu doare, nu există nicio altă simptomatologie. Nu se intervine cu nimic asupra dintelui. Este cea mai frecventă situație și cea mai fericită.
Singurele probleme ce pot să apară în acest caz pot fi:

A. De ordin ESTETIC
Având în vedere că cel mai frecvent sunt traumatizați dinții din față, poate fi afectată fizionomia, din cauza modificarii culorii.

B. Dinții traumatizați, cu necroză pulpară, pot suferi un proces de ANCHILOZĂ (“se sudează” bine de os).
Dintele temporar va rămâne pe arcadă (“nu cade”) și nu îi permite dintelui permanent să erupă sau îl va determina să erupă într-o poziție greșită.

Când va veni momentul schimbării dentiției temporare cu cea permanentă, dacă observi că dintele temporar (cu problemă) încă persistă pe arcadă, mergi la medic (va fi extras).

Zâmbim împreună!


Răspunde

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


dentaldim-bottom-logo-big

DENTALDiM este alegerea ta atunci când vine vorba de calitate și profesionalism.

Te asteptăm cu drag să ne vizitezi!

Copyright DENTALDiM Pro Clinica 2019. Toate drepturile rezervate.