Dacă te afli în cel puțin una din situațiile de mai jos, ai nevoie de un screening parodontal pentru a detecta din timp problemele gingivale sau pentru a stopa evoluția parodontozei:
1 – Ai în familie persone cu probleme gingivale;
2 – Gingiile tale sângerează la periaj;
3 – Gingiile sunt umflate, roșii și te dor;
4 – Gingiile tale sunt retrase;
5 – Resimți dureri ale dinților când consumi băuturi sau alimente reci/fierbinți/dulci;
6 – Dinții tăi se mișcă sau și-au schimbat poziția;
7 – Simți că respirația ta are miros neplăcut.
Screening-ul parodontal reprezintă cea mai rapidă, simplă și nedureroasă metodă pe care specialiștii DentalDiM o folosesc pentru a detecta dacă un pacient suferă de afecțiuni ale gingiilor și pentru a evalua severitatea lor.
În urma screening-ului parodontal, aflăm cât de sever sunt afectate gingiile pacientului și, în funcție de rezultat, sunt recomandate investigații suplimentare.
Se împart arcadele dentare în 6 zone (sextanți). Cu ajutorul sondei parodontale, se evaluează fiecare dinte și la final se notează valoarea cea mai mare obținută, în fiecare sextant. Valorile pot fi de la 0 (gingii sănătoase) la 4 (pungi parodontale cu o adâncime mai mare de 5.5mm).
Dacă se obțin mai multe valori de 3 și 4, atunci vor fi recomandate investigații suplimentare (radiografii, parodontometrie, etc) pentru a se stabili un diagnostic precis și un plan de tratament adaptat situației clinice a pacientului.
Inițial, bacteriile produc inflamarea gingiei, determinând gingivita. În această etapă a bolii, pacientul poate observa că gingiile sunt umflate, roșii, dureroase și sângerează la periaj. Un aspect important este că acest stadiu incipient al bolii este reversibil, ceea ce înseamnă că este esențial ca pacientul să se adreseze medicului dentist. În lipsa tratamentului, gingivita poate evolua spre inflamarea osului din jurul dinților, patologie ce poartă numele de parodontită marginală cronică.
În funcție de gradul de afectare a țesuturilor, parodontita marginală cronică poate fi clasificată astfel:
În acest stadiu, pacientul poată să resimtă semnele din stadiul de gingivită (sângerări gingivale, gingii umflate, roșii, dureroase, respirație urât mirositoare), la care se adaugă gingiile retrase, sensibilitate dentară, mobilitate dentară, ajungându-se până la pierderea dinților.
Următorii factori de risc predispun la apariția parodontozei:
Stabilirea unui diagnostic precis poate avea loc doar în urma unei consulații la medicul dentist, și a unor investigații suplimentare. Însă este bine ca pacientul să cunoască ce simptome caracterizează parodontoza pentru a ști să le recunoască și să se adreseze specialistului cât mai rapid.
Diagnosticarea parodontozei este realizată de medicul specialist parodontolog. Medicul parodontolog este acel medic dentist care a urmat cursurile postuniversitare ale rezidențiatului în Parodontologie. Specialistul în parodontologie se ocupă de diagnosticarea, prevenirea și tratarea afecțiunilor ce interesează țesuturile ce mențin dinții in os (gingii, cement, ligamente periodontale, os alveolar).
Pacientul va fi întrebat aspecte precum istoricul bolii, existența în familie a parodontozei, dacă suferă de boli sistemice, ce medicație urmează etc.
Medicul parodontolog evaluează starea gingiilor pentru fiecare dinte, în mai multe zone ale dintelui și urmărește prezența plăcii bacteriene, a tartrului și a sângerării gingivale
Cu sonda parodontală se măsoară adâncimea spațiului dintre dinți și gingii. Valorile normale sunt cuprinse între 1 și 3 mm. La valori de peste 3 mm vorbim de parodontoză
Pentru că în parodontoză este afectat osul alveolar, atunci este absolut necesar examenul radiologic pentru a determina gravitatea afectării acestuia
Cu îngrijirea corectă, stoparea evoluției bolii parodontale poate fi posibilă. Cheia succesului constă în îndepărtarea bacteriilor ce determină îmbolnăvirea gingiilor și în stabilirea unor obiceiuri bune legate de igiena orală.
La DentalDiM, avem o abordare de ultimă generație a tratamentului parodontozei ce implică cele mai noi tehnici de tratare a bolii parodontale:
Terapia laser este o metodă minim invazivă folosită în tratamentul mai multor forme de parodontoză. Procedura folosește tehnologia laser avansată pentru a înlătura țesuturile patologice și infectate din jurul rădăcinilor dinților afectați de parodontoză.
Energie luminoasă emisă de laser are capacitatea de a distruge bacteriile responsabile de apariția bolilor gingivale. Terapia laser în parodontoză este o metodă adjuvantă în protocolul tratamentului bolii parodontale ce reduce semnificativ inflamația și stimulează regenerarea țesuturilor.
Avantajele terapiei laser în parodontoză
Elaborată în Elveția de către EMS Switzerland, procedura de terapie ghidată a biofilmului (Guided Biofilm Therapy – GBT) reprezintă cea mai performantă metodă de eliminare a plăcii bacteriene. Tehnologia GBT se adresează pacienților de toate vârstele, fiind recomandată inclusiv în parodontoză.
– Nedureroasă – foarte utilă pentru pacienții cu dinți sensibili
– Poate fi utilizată la nivelul implanturilor
– Igienizează în profunzimi de până la 9 mm în jurul dinților afectați de parodontoză
– Zonele de rădăcină expuse ale dinților (furcații) din parodontoză pot fi igienizate eficient
– Poate fi folosită și pe mucoase și limbă
– Motivează pacientul prin faptul că începe prin colorarea plăcii bacteriene, ulterior se folosește air-flowul, iar la final detartraj