Mijloace auxiliare de curățare a dinților

January 4, 2021 scris de user0
20190411_141713.png

Tu știai că există și alte mijloace de igienizare a cavității bucale în afara periuțelor de dinți? Ele se numesc mijloace auxiliare de curățare a dinților și pot fi folosite cu ușurință acasă pentru a menține o gură cât mai curată. Iată o listă cu acestea și tot ce trebuie să știi despre ele.

1. Ața dentară (Dental floss)

Cu ajutorul aței dentare este foarte ușor și eficient să cureți resturile alimentare și a plăcii bacteriene din zonele în care periuța dentară nu poate ajunge. După simplul periaj dentar, bacteriile încă persistă în număr mare în spațiile interdentare și spațiul dintre dinte și gingie. Este recomandat ca ața dentară să fie folosită de două ori pe zi, dimineața și seara, înaintea efectuării periajului dentar. Lipsa folosirii ei va duce la acumulare de placă bacteriană ceea ce va determina apariția cariilor dentare și a îmbolnăvirii gingiilor.

Pentru persoanele care nu au o bună îndemânare, pentru cele care au un reflex de vomă accentuat sau pentru persoanele cu o deschidere limitată a gurii, există mâner pentru ața dentară. Dispozitivul face ca folosirea acestui mijoc de igienizare a dinților să fie foarte ușor și rapid de realizat.

2. Ața dentară superfloss

Este o ață dentară care, datorită grosimii mai mari, este indicată:

  • persoanelor care au spații interdentare mari;
  • curățării lucrărilor protetice fixe (punților dentare);
  • persoanelor care sunt purtătoare de aparte ortodontice fixe.

3. Dispozitiv pentru curățarea limbii (Răzușă)

Este dovedit că microorganismele de pe suprafața limbii sunt implicate în producerea multor patologii dentare și parodontale. Pe lângă carii dentare și boli parodontale, o limbă încărcată poate reprezenta o sursă a respirației urât mirositoare.

Este recomandat ca limba să fie curățată de două ori pe zi, înaintea periajului dentar. Se fac 4-5 mișcări de raclare a limbii, dinspre posterior spre anterior.

4. Periuțele interdentare

Periuțele interdentare reprezintă un mijloc foarte bun de igienizare a spațiilor interdentare și a celor dintre gingie și dinte. Ele pot fi de mai multe tipuri: periuțe unitufă, conice sau cilindrice.

Sunt indicate la persoanele care au spațiile dintre dinți mărite, pentru igienizarea implantelor dentare, a aparatelor ortodontice fixe, a corpurilor de punte și a dinților afectați de boală parodontală. Ele sunt contraindicate celor care au dinții cu înghesuire, întrucât, în această situație, pot traumatiza gingia.

5. Stimulatorul gingival

Stimulatorul gingival este indicat în special pacienților cu probleme parodontale, la indicația medicului parodontolog. Este un con din cauciuc cu mâner și este recomandat să fie folosit o dată pe zi. Cu ajutorul lui se realizează masaj al gingiilor, stimulând astfel cheratinizarea gingiei și o vindecare mai bună.

6. Dușurile bucale

Dușurile bucale sunt ideale pentru a înlătura placa bacteriană și a detritusurilor alimentare, realizând și o stimulare a troficității gingiilor. Este dovedit că folosirea dușului bucal reduce riscul de instalare a bolii parodontale. De asemenea, este foarte util în igienizarea implanturilor dentare.

Dușul bucal este alcătuit dintr-un recipient pentru apă simplă sau apă de gură și un dispozitiv special cu diferite tipuri de anse, prin care se orientează jetul de apă. Intensitatea jetului de apă poate fi reglată pentru a asigura o igienizare plăcută și eficientă.

7. Apa de gură

Apa de gură, prin substanțele active pe care le conține (clorhexidină, listerină etc.), are rolul de a reduce încărcătura microbiană a gurii. Este indicată pentru a reduce riscul de carie, în afecțiuni parodontale, pentru purtătorii de aparate ortodontice fixe ș.a. Trebuie ținut cont de faptul că apele de gură pot avea efecte secundare dacă se utilizează pentru o perioadă lungă de timp. Acestea pot fi: colorarea limbii, afectarea sensibilității gustative, descuamări le mucoasei. De aceea, este foarte important să utilizați apa de gură după indicațiile medicului stomatolog.

Este foarte importat să se cunoască faptul că toate aceste mijloace despre care s-a vorbit în acest articol să nu înlocuiască periajul dentar, efectuat de două ori pe zi, dimineața și seara. Acestea sunt menite să ajute la igienizarea cavității bucale, acolo unde periuțele de dinți nu pot pătrunde. Ele se folosesc întotdeauna împreună cu periajul dentar pentru o gură cât mai curată și mai sănătoasă.

Zâmbim împreună!


Răspunde

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


dentaldim-bottom-logo-big

DENTALDiM este alegerea ta atunci când vine vorba de calitate și profesionalism.

Te asteptăm cu drag să ne vizitezi!

Copyright DENTALDiM Pro Clinica 2019. Toate drepturile rezervate.