Ce se întâmplă dacă lași tartrul pe dinți
Tartrul dentar reprezintă un compus organo-mineral, foarte aderent de suprafețele dentare, care se formează prin mineralizarea plăcii bacteriene. De reținut este că tartrul dentar se poate depune și pe structuri solide, precum lucrările protetice sau aparatele ortodontice.
Fiindcă am înțeles ce este tartrul dentar, putem discuta despre motivele pentru care tartrul dentar nu trebuie să existe pe dinții noștri.
1. Pe suprafața depozitelor de tartru, se acumulează un număr mare de bacterii care exercită o agresiune continuă asupra gingiilor. Prezența bacteriilor determină reacții inflamatorii cronice, care se traduc, în principial, prin sângerare gingivală și durere în timpul periajului dentar.
Deși tartrul dentar subgingival nu este vizibil, acesta are efectul cel mai nociv asupra sănătății parodontale. Bacteriile din componența tartrului subgingival produc distrucții tisulare grave, ce pot conduce la pierderea progresivă a dinților.
2. Tartrul exercită o acțiune mecanică asupra țesutului gingival.
Suprafața rugoasă a tartrului și creșterea în volum a acestuia irită țesuturile parodonțiului marginal, putându-se agrava cu pierderea legăturii dintre dinte și gingie și retracții gingivale.
Problemele nu se opresc aici, întrucât retracțiile gingivale sunt însoțite de senzații dureroase la contactul cu alimente reci (în special) sau calde, acre sau dulci (hipersensibilitate dentară). De asemenea, pacienții se pot confrunta cu o respirație urât mirositoare, un număr mare de carii, pierderea vitalității dentare sau abcese.
3. Tartrul împiedică accesul mijloacelor de curățire artificială și autocirățire
Prezența unui volum crescut de tartru pe suprafețele dentare nu permite pacientului să efectueze un periaj corect și împiedică accesul aței dentare. Acest lucru conduce la acumularea unei cantități și mai mari de placă bacteriană și înrăutățirea stării de sănătate dentară și parodontală.