Cu ce facem igiena orală copilului? Pe grupe de vârstă. Update
Deși am mai discutat acest subiect într-un articol trecut, simt nevoia să revin cu un update. Vreau ca aceasta să fie o variantă care să cuprindă tot ceea ce consider eu că v-ar fi de folos pentru a menține sănătatea orală a copiilor voștri, dar voi include și răspunsurile celor mai frecvente întrebări venite din partea părinților, legate de igiena orală a copilului.
Când începem igiena orală a copilului
Igiena orală a copilului trebuie instituită încă din primele luni de viață, deși bebelușul nu are încă dinții erupți.
Evident că atunci când ajungem acasă cu nou-născutul, prima noastră grijă nu este să îi realizăm igiena orală, însă ar fi bine ca atunci când începeți să vă găsești puțin echilibrul, să introduceți în rutina copilului și igiena cavității orale. De ce?
1. Îl va ajuta pe copil să se obișnuiască cu senzația astfel că, atunci când dinții vor erupe, va accepta mai ușor periajul dentar
2. Vă va ajuta și pe voi această rutină să o aveți implementată încă din primele luni de viață astfel încât atunci când vor erupe primii dinți nu vi se va părea extrem de greu că se mai adaugă încă un task pe lista voastră lungă de lucrururi ce trebuie duse la bun sfârșit, într-o zi
3. Periajul limbii îl va ajuta pe bebeluș în diversificare. Îl va ajuta să accepte rapid mai multe texturi, mută reflexul de gag spre spatele gurii, activează musculatura limbii pentru masticație și deglutiție
Cu ce realizăm igiena orală bebelușului fără dinți
Există mai multe variante de produse pentru igiena orală a bebelușului:
1. Degetarul de silicon
Recomand folosirea degetarului de silicon pentru că este blând cu țesuturile copilului și poate fi igienizat ușor. Eu l-am folosit la băiatul meu cel mare și am fost foarte mulțumită. Este de mare ajutor și atunci când bebelușul este în erupție dentară; răcit în apă rece în prealabil, puteți realiza masaj gingival astfel încât să diminuați disconfortul celui mic. Îl găsiți în farmacii, eu l-am achiziționat de AICI.
2. Degetarul textil antimicrobian
Această variantă nu mi-a plăcut pentru că se îmbibă cu salivă și este dificil de igienizat (fiind textil, este dificil de uscat, iar un mediu umed favorizează înmulțirea bacteriilor).
3. Comprese sterile
Am testat și varianta asta, nu o recomand pentru că se umple de salivă, cade de pe deget.
4. Periuțe din silicon
Reprezintă o variantă bună. Modelul de mai jos, cu mânere, poate fi inclusiv oferit bebelușului pentru a se juca cu el atunci când începe să prindă jucării în mână.
5. Periuța de dinți cu filamente super soft
Vă recomand să folosiți inclusiv o periuță de dinți super soft, aceeași cu care veți urma să faceți igiena orală copilului în momentul când apar dințișorii.
Avantajul este că va obișnui copilul cu senzația filamentelor și va accepta mai ușor periajul dentar. Eu am folosit această variantă la cel de-al doilea copil.
Vreau să punctez două aspecte importante legate de igiena orală a bebelușului fără dinți erupți în cavitatea bucală:
1. Igiena orală se realizează FĂRĂ pastă de dinți. Aceasta se introduce în rutină odată cu erupția primului dinte de lapte.
2. Igiena orală nu se realizează cu glicerină boraxată cu/fără antimicotice (nistatin etc).
Când începem să periem dinții copilului
Perierea dinților trebuie să înceapă în momentul în care în cavitatea orală erupe primul dinte. Se va reliza cu periuța și pastă de dinți.
Ce pastă de dinți folosim pentru copil?
Smalțul este format în principal din ioni de calciu și fosfat. Aceștia, în anumite condiții, pot părăsi compoziția smalțului, proces numit demineralizare. Fluorul are capacitatea de a remineraliza (repara) smalțul.
Din acest motiv, recomand pentru igiena orală a copilului pastele de dinți cu fluor.
Imaginați-vă smalțul demineralizat ca fiind un burete cu mulți pori, rezultați ca urmare a pierderii calciului și fosfatului.
Acești pori pot fi închiși de fluor, ajuns la nivelul smalțului din alimente, apă, pastă de dinți, geluri cu fluor, creând astfel un smalț puternic, rezistent la atacul carios.
Paste de dinți pentru copii, cu fluor
Pastele de dinți cu fluor pot avea diferite concentrații de fluor astfel că trebuie aleasă în funcție de grupa de vârstă din care face parte copilul. Există trei grupe de vârstă pentru care se recomandă următoarele concentrații de fluor:
*pentru grupa de vârstă 2-6 ani se poate opta pentru o concentrație mai mare a fluorului, dacă medicul stomatolog consideră că este cazul.
În tabelul de mai sus găsiți cantitatea de pastă de dinți care se aplică pe periuță la un periaj.
Branduri de pastă de dinți cu fluor pe care le recomand sunt următoarele: Zendium (interzis în APLV), Vademecum (gust plăcut), Elmex (gust mentolat – mai dificil de acceptat de unii copii). Nu conțin lauril sulfat de sodiu (SLS) asociat cu apariția aftelor bucale și a reacțiilor alergice.
Citiți întotdeauna pe ambalaj concentrația de fluor pe care pasta de dinți o are! Intervalul de vârstă menționat de producător nu este mereu relevant.
Este fluorul toxic pentru copil?
Ca orice altă substanță, dacă este ingerat în cantități mari, în scurt timp, fluorul este toxic. Primele semne de intoxicație cu fluor sunt: vomă cu sânge, diaree, dureri abdominale.
Doza toxică de fluor este de 5 mg/kg corp
Să luăm exemplul unui copil cu greutatea de 20 kg. Ca acesta să se intoxice cu fluorul din pasta de dinți, ar trebui să înghită 100 g (75 ml) de pastă de dinți cu o concentrație de 1000-1500 ppm F. Adică ar trebui să înghită 1 tub și jumătate de pastă de dinți într-un timp scurt pentru a suferi o intoxicație cu fluor.
Dacă se respectă cantitatea de pastă de dinți și concentrația de fluor corespunzătoare grupei de vârstă din care face parte copilul tău, nu ar trebui să vă faceți griji!
Paste de dinți pentru copii, fără fluor
Smalțul și dentina dinților noștri sunt alcătuite în principal din fosfat de calciu, numit hidroxiapatită (HA). De asemenea, hidroxiapatita face parte din componenta minerală a țesutului osos.
HA poate fi sintetizată (nano-HA), fiind utilizată în multe domenii ale stomatologiei. Este un material recunoscut pentru biocompatibilitate și lipsa toxicității.
În urma studiilor efectuate, specialiștii au concluzionat că HA are aceeași capacitate de a remineraliza smalțul ca și fluorurile din pastele de dinți.
Așadar, dacă vă doriți o pastă de dinți care să nu conțină fluor, dar care să fie eficientă în prevenirea cariilor, atunci pasta de dinți cu hidroxiapatită este soluția.
O astfel de pastă este cea de la Biorepair.
Ce periuță de dinți alegem pentru copil
Două aspecte sunt foarte importante în alegerea periuței de dinți pentru copii:
1. Dimensiunea capului periuței de dinți – cu cât copilul este mai mic, cu atât capul periuței de dinți trebuie să fie mai mic astfel încât să aibă acces în toate zonele (în special la măsele);
2. Duritatea filamentelor – duritatea filamentelor va crește odată cu vârsta copilului.
Ținând cont de aceste două criterii, vă recomand următoarele periuțe de dinți, de la Curaprox:
• Începem periajul primilor dințișori cu periuțele ultra soft Curakid care au un capăt mic și au acces facil în gurițele mici ale copiilor;
• La 3-4 ani (producătorul recomandă 4 ani) indicat este să alegem o periuță cu un cap mai mare, dar tot cu peri super soft. Periuța Curaprox Kids Ultra Soft este o variantă asemănătoare cu cea a adultului, dar cu o dimeniune mai mică;
• După vârsta de 12 ani, poate fi aleasă o periuță pentru adulți. Cele de la Curaprox au diferite durități ale filamentelor. Pentru copii nu aș depăși “medium”.
Desigur că există și alte periuțe de dinți (branduri), însă eu pe acestea le recomand pentru că au un număr mare de filamente și sunt foarte dese.
Periuțele electrice pentru copii
Există periuțe electrice pentru copii cu mișcări rotative și sonice. Ambele variante sunt în regulă. Eu folosesc pentru copilul meu pe cea cu mișcări rotative de la Oral B și sunt mulțumită.
La ce să fii atent atunci când folosești periuța electrică
Atunci când folosim periuțele electrice trebuie să acordăm o mai mare atenție presiunii pe care o exercităm la periaj. O presiune prea mare va duce la lezarea țesuturilor. Dacă observi că filamentele periuței sunt îndoite, înseamnă că exerciți o presiune mult prea mare.
De la ce vârstă sunt indicate periuțele electrice la copii?
Producătorul recomandă ca periuțele electrice să fie folosite începând cu vârsta de 3 ani. Eu vă sfătuiesc să o introduceți chiar mai devreme de această vârstă, ocazional.
Ața dentară pentru copii
Ața dentară este obligatorie la copii atunci când dinții încep să aibă contacte. Asta se întâmplă în jurul vârstei de 3 ani, după finalizarea erupției dentare.
Lipsa folosirii aței dentare va duce la apariția cariilor interdentare și a gingivitei.
Recomandări legate de ața dentară:
1. Vă recomand ața dentară cu mâner pentru că astfel aveți un acces facil;
2. Indicat ar fi să o folosiți înaintea periajului pentru a elibera spațiile interdentare astfel încât fluorul din pastă să ajungă și la acest nivel.
3. Folosiți tehnica corectă pentru a fi eficientă și pentru a nu traumatiza gingia – atunci când treceți de punctul de contact dintre doi dinți, mișcarile trebuie să fie de du-te vino.