Ce este parodontoza? #sfatulparodontologului
Boala parodontală este o patologie inflamatorie cronică ce afectează structurile ce mențin dintele în os. Totalitatea structurilor care mențin dintele în os poartă numele de parodonțiu marginal.
Parodonțiul marginal superficial – gingia
Parodonțiul marginal profund – ligamente periodontale, cement și os alveolar
Dacă reacția inflamatorie este la nivelul gingiei, atunci patologia poartă numele de gingivită.
Dacă inflamația avansează către țesuturile profunde de susținere a dintelui, vom vorbi despre parodontită marginală/parodontopatie marginală. În mod uzual, pacienții îi spun “parodontoză”. Este un termen eronat, dar voi continua să îl folosesc și eu pentru a nu crea confuzii.
Am spus în definiție că gingivita și parodontoza reprezintă patologii inflamatorii. Răspunsul inflamator rezultă ca urmare a interacțiunii dintre bacteriile din cavitatea orală și sistemul imunitar al gazdei.
Pentru a se apăra, țesuturile de susținere a dintelui au un răspuns inflamator atunci când placa bacteriană nu este îndepărtată.
În țesuturi, se observă o crește a numărului de neutrofile, macrofage, plasmocite, limfocite T și B. Aceste celule produc enzime care au efect distructiv asupra țesuturilor. Spre exemplu, neutrofilele produc colagenază, o enzimă care degradează colagenul din țesutul conjunctiv al gingiei. Aceasta este dealtfel leziunea inițială la nivelul țesutului gingival ce apare la 4 zile de la debutul acumulării plăcii bacteriene. De asemenea, bacteriile eliberează produși cu rol distructiv asupra țesuturilor.
Cu alte cuvinte, putem spune despre boala parodontală (gingivită, parodontoză) că este o infecție a țesuturilor cu bacteriile din cavitatea orală care nu sunt îndepărtate prin igienă orală corectă.
Care este evoluția bolii parodontale?
Inițial, bacteriile produc inflamarea gingiei (gingivită). Pacientul poate observa că gingiile sale sângerează la periaj, sunt dureroase și umflate și au culoarea roșie.
Gingivita este singurul stadiu reversibil al bolii parodontale. Adică, dacă se intervine la timp, prin tratament corect, gingiile pot reveni la starea lor de sănătate inițială.
Dar ce se întâmplă dacă nu se intervine cu tratament în stadiul de gingivită?
Există două variante:
1. Patologia nu avansează, și rămâne la acest stadiu;
2. Infecția avansează către țesuturile profunde, instalându-se astfel parodontoza. Aceasta, după noua clasificare are 4 stadii evolutive:
În stadiul de parodontoză, pacientul poate oberva semnele caracteristice gingivitei (sângerări gingivale, gingii umflate și roșii), la care se adaugă retracții gingivale, modificarea poziției dinților, mobilitate dentară, putând să se ajungă până la pierderea dinților, dacă nu se intervine terapeutic.
În imaginea de sus sunt reprezentate stadiile bolii parodontale, de la stânga la dreapta: gingivită, parodontită inițială, parodontită moderată și parodontită severă.
Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă boala parodontală, am atașat două imagini care arată modificările tisulare ce există în cazul parodontozei.
Resorbția osului alveolar este una din manifestările parodontozei. Din cauza inflamației, masa osului începe să se reducă treptat. În imagine observați diferența dintre un parodonțiu marginal sănătos (stânga) și unul afectar de boală parodontală (dreapta). Am marcat cu o linie verde nivelul la care se afla osul sănătos și cu o linie roșie nivelul osului patologic. Între cele două lunii, osul alveolar este resorbit.
Retracția gingivală este un semn pe care îl poate observa inclusiv pacientul la o examinare a propriei cavități orale. Reprezintă o altă manifestare a parodontozei. În imagine este marcat cu linie verde nivelul gingiei sănătoase, iar cu roșu nivelul gingiei retrase ca urmare a pierderii suportului osos.
Cui trebuie să te adresezi dacă gingiile tale sângerează?
Dacă ai manifestări de gingivită/parodontoză (sângerări gingivale, retracții gingivale) trebuie să te adresezi medicului parodontolog.
Parodontologia este ramura Medicinei Dentare care se ocupă cu studiul structurilor ce mențin dintele în os și cu prevenirea și tratarea gingivitei și a parodontozei.
Articol scris de dr. Diana Ciovîrtă, medic stomatolog și parodontolog.
În următorul articol voi vorbi despre cauza gingivitei și a parodontozei. Până atunci…
Zâmbim împreună!