Cauzele respirației urât mirositoare

November 23, 2020 scris de user0
Adobe_Post_20190407_224031.png

Respirația urât mirositoare este o problemă cu care fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată în viață…și nu este o situație plăcută nici pentru tine și nici pentru cei din jur. Cu toții știm că este un lucru jenant, care ne poate afecta viața socială. Încă din antichitate se vorbește despre această problemă, fiind considerată un motiv de divorț.

Termenul medical pentru respirația cu miros neplăcut este de “halitoză” sau “halenă” și poate afecta orice categorie de vârstă. Nu trebuie să te îngrijoreze mirosul neplăcut al respirației tale dimineața, întrucât este normal. În mod fiziologic, secreția salivară scade pe timpul nopții și determină halitoza de dimineață, care dispare după periajul dentar. În schimb, dacă aceasta persistă pe tot parcursul zilei, este posibil să ai o problemă de care tu să nu știi.

Care pot fi cauzele?

1. Igiena orală deficitară

Suprafețele dinților, gingiilor, limbii și ale altor țesuturi din cavitatea bucală sunt colonizate în permanență de bacterii. Acestea, fără o igienă orală corespunzătoare, se inmulțesc și fermentază resturile alimentare. Prin metabolismul microbian se elimină substanțe urât mirositoare, în principal compuși sulfurici volatili (hidrogen sulfurat, metil mercaptan), dar și compuși aromatici volatili, acizi organici și amine (cadaverină, putresceină). Așadar, un periaj corect, de două ori pe zi, dimineața și seara, te poate salva de această problemă.

2. Limba încărcată (limba saburală)

Pe suprafața limbii sunt cantonate bacterii și fungi care, în anumite circumstanțe, pot produce substanțe urât mirositoare.

3. Gura uscată (xerostomia)

Saliva, pe lângă rolul de umectare a mucoasei orale, prin componentele ei, ajută la prelucrarea resturilor alimentare. Saliva conține enzime care prelucrează resturile alimentare și protejează astfel dinții de bacterii, prin înlăturarea sursei lor de hrană. Dacă suferi de uscăciunea gurii, este posibil ca aceasta să fie cauza mirosului neplăcut.

4. Infecțiile faringo-amigdaliene

Infecțiile faringo-amigdaliene și vegetațiile adenoide (polipi) reprezintă cea mai frecventă cauză a halitozei în rândul copiilor.

5. Problemele dentare și parodontale

Pe primul loc se situează boala parodontală. Infecțiile parodontale pot genera mirosuri neplăcute. Cariile dentare găzduiesc o cantitate foarte mare de bacterii generatoare de compuși urât mirositori. De asemenea, resturile alimentare ce stagnează la nivelul unor obturații (plombe) incorecte sau a unor lucrări protetice deteriorate pot genera un miros neplăcut respirației tale. Protezele dentare incorect igienizate pot adăposti microorganisme generatoare de mirosuri fetide. Printr-o examinare atentă, medicul stomatolog poate descoperi o astfel de problemă.

6. Fumatul

Mulți oameni știu că fumatul duce la o respirație urât mirositoare, dar nu știu de ce. Fumatul conduce la depuneri de nicotină, hidrocarburi și diferiți produși de combustie pe suprafețele dentare care favorizează depunerea și înmulțirea bacteriilor. Totodată, fumatul produce uscăciunea cavității bucale care, așa cum am explicat, favorizează instalarea mirosului neplăcut.

7. Afecțiuni din afara sferei orale

O respirație urât mirositoare poate fi un semn că suferi de o afecțiune sistemică. Halitoza poate fi întâlnită în boli precum:

  • tulburări digestive: hernie hiatală, reflux gastro-esofagian, sindrom de malabsorbție etc.;
  • diabet zaharat (mirosul caracteristic de mere verzi al respirației bolnavului);
  • insuficiență hepatică și renală;
  • ciroză hepatică;
  • cancere gastrice sau din zona față-nas.

Medicul stomatolog, în urma unei simple consultații, poate decide dacă ai nevoie de anumite investigații de specialitate.

8. Medicamentele

Bolnavii care își admnistrează anumite medicamente pot suferi de halitoză. Astfel de medicamente pot fi antidepresivele, antihipertensivele, medicamentele folosite în tratarea virozelor respiratorii etc.

Zâmbim împreună!


Răspunde

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


dentaldim-bottom-logo-big

DENTALDiM este alegerea ta atunci când vine vorba de calitate și profesionalism.

Te asteptăm cu drag să ne vizitezi!

Copyright DENTALDiM Pro Clinica 2019. Toate drepturile rezervate.