Dermatita atopică și alergiile alimentare
Sindromul alergiei orale (SAO) este un tip de hipersensibilitate mediata prin anticorpi IgE, ce afecteaza cel mai frecvent copiii de varste mai mari, cu alergie la polen. Este o reactie de hipersensibilitate imediata, ce apare la contactul cu anumite fructe, legume crude sau nuci.
💡 Care este legatura cu polenul?
✔ In anumite fructe/legume/nuci exista proteine similare cu panalergenii, proteine regasite in polen.
✔ Sa luam exemplul unui copil cu alergie la polenul de mesteacan. Cand organismul sau va veni in contact cu acesta, anticorpii IgE se vor sintetiza. Ulterior, cand va consuma un mar, in structura caruia exista proteine similare celor din polenu de mesteacan, IgE le vor “ataca”, iar rezultatul va fi reactia de hipersensibilitate din cadrul SAO.
💡 Ce alimente pot produce SAO?
🍎 Fructe: mere, pere, prune, piersici, caise, cirese, pepene, portocale, banane, rosii
🥕 Legume: telina, morcovi, dovlecei, castraveti, cartofi
🥜 Nuci: alune, arahide
💡 Cum se manifesta SAO?
✔ De regula, simptomatologia este limitata la nivelul cavitatii bucale si faringelui si poate cuprinde:
🔴 Prurit (mancarime) si
🔴 Senzatie de arsura la nivelul buzelor, mucoaselor orale si faringiene
🔴 Umflarea buzelor, limbii, gatului
✔ Uneori, pot sa apara:
🔴 Urticaria
🔴 Conjunctivita
🔴 Greata
🔴 Varsaturi
🔴 Soc anafilactic
💡 Este vreo legatura intre DA si SAO?
✔ Atat DA, cat si SAO sunt reactii de hipersensibilitate mediate prin anticorpi de tip IgE.
✔ Putine studii au analizat legatura intre SAO si DA, iar rezultatele au variat:
– in SUA (2003), 5% din copiii cu DA, rinita alergica si astm au fost diagnosticati cu SAO
– un procent mare, de 47% a fost obtinut in urma unui studiu, in care au fost implicati doar copii cu DA si alergie la polen.
❗Ceea ce trebuie sa retinem este ca prevalenta alergiilor alimentare in randul persoanelor diagnosticate cu DA este mai mare, in comparatie cu populatia generala. Factorul de risc major in alergiile alimentare o reprezinta severitatea DA.