Copilul nu vrea să se spele pe dinți? 10 SFATURI
Am aflat din postările anterioare “Cu ce facem igiena orală copilului” și “Cum spălăm copiii pe dinți”. Dar ce facem cu toate aceste informații, dacă micuții nu cooperează?!
V-am promis un articol cu sfaturi care să vină în ajutorul părinților. Trebuie să vă spun că sfaturile ce urmează să le citiți nu vor aduce acea minune pe care fiecare părinte o dorește. Rezultatele vor veni în timp, dacă veți avea RĂBDARE și PERSEVERENȚĂ.
1. Mai are sens să vă sfătuiesc să faceți din spălatul dinților un moment distractiv, cu cântecele, fețe amuzante și sunete haioase?! Cred că fiecare părinte a încercat asta și nu dă mari rezultate.
1.1. Asociația Dentară Americană pune la dispoziție 3 planșe de activități care să facă periajul dentar mai distractiv. Semnul de ușă mi se pare chiar foarte drăguț (vă las linkul la finalul articolului pentru a le putea descărca de pe site-ul oficial).
1.2. O oglindă în formă de dinte, în care copilul să privească, îl poate face interesat pe cel mic de perierea dinților.
1.3. Ai încercat să folosești un tabel de recompense săptămânal?
De fiecare dată când ați curățat dințișorii, cel mic poate pune o 🔴 în tabel. Atunci când refuză, mama va pune o 🔵. Voi alegeți culorile. Puteți stabili o recompensă pe care cel mic să o primească dacă, la finalul săptămânii, numărul bulinelor roșii se apropie de maxim (14).
Tabelele săptămânale le puteți păstra, iar la finalul lunii puteți număra bulinele roșii și albastre. Sună distractiv!
Am găsit cateva modele drăguțe pe Pinterest, ușor de realizat:
1.4. Cronometrează momentul cu ajutorul unei clepsidre. Clepsidre puteți găsi și în Bebe Tei.
2. Implică-l și pe copil!
Este important să le oferim ocazia copiilor de a-și peria și singuri dinții. Pe de-o parte, îl va ajuta la dezvoltarea dexterității și deprinderea mișcării, iar, pe de altă parte, îl va face să se simtă implicat. Periajul trebuie apoi realizat de părinte pentru a curăța corect dinții.
3. Insistă!
Spălatul dinților trebuie să facă parte din rutina zilnică, așa cum este schimbatul scutecului sau servirea meselor. Multor copii nu le place ca pampersul să le fie schimbat. În ciuda protestelor, schimbarea scutecului are loc pentru că este nevoie. Aceeași atitudine ar trebui adoptată și în cazul spălatului pe dinți!
4. Crează o rutină!
Știu că spălatul dinților este încă o activitate ce se adaugă pe lista lungă de lucruri pe care trebuie să le faci pe parcursul zilei.
Oboseala de dimineață, după o noapte grea sau după o zi plină, seara, te poate face să fii tentat/ă să renunți la periajul dinților, câteodată. Deși este greu, nu face nicio excepție! Având o rutină zilnică, periajul dinților va deveni o activitate tolerată de cel mic, în cele din urmă.
5. Oferă-i un bun exemplu!
Noi, părinții, reprezentăm un model pentru copiii noștri. Ei ne imită pe noi și învață de la noi. Ai observat că mănâncă mai bine atunci când vă vede pe voi mâncând?! Ei bine, așa se va întâmpla și în cazul spălatului pe dinți. Dacă va vedea că zi de zi mama și tata au grijă de dinții lor, va dori și el să aibă acest ritual.
Așadar, ia-l cu tine când te speli pe dinți. Puteți face chiar un joc de rol atractiv. Întâi îți periază el dinții și apoi tu pe ai lui.
6. Periajul dinților nu trebuie realizat neapărat în baie. Îl poți face în scaunul înalt de masă, pe canapea, pe fotoliu etc. Încearcă mai multe variante, până gasești locul potrivit. După ce găsești locul din casă unde poți avea cel mai bun control la periaj, ar fi bine să-l păstrezi zi de zi. Va ajuta la crearea rutinei.
7. Oferă-i o jucărie sau o altă periuță pentru a-i ține mâinile ocupate.
8. Nu deschide gura?
Oferă-i o altă periuță pe care să o muște, iar tu, între timp, te ocupi de periaj (asta funcționează la noi).
9. Mușcă periuța și nu vrea să-i dea drumul?
Te vei opune fără succes. Lasă-l să o muște și apoi gădilă-l, fă-l să râdă până deschide gura. Și tot așa…astfel vei destinde și atmosfera. Sau poți încerca sfatul #8
10. Încearcă o periuță electrică (eu recomand, de obicei, după vârsta de 3 ani). Poate fi mai atractivă, având lumini și un motoraș care face zgomot.
● Linkul de unde puteți descărca planșele cu activități, puse la dispoziție de Asociația Dentară Americană:
https://www.mouthhealthy.org/en/resources/activity-sheets/sesame-street
2 comentarii
Loredana
April 4, 2021 at 8:22 pm
Andrei (1 an si 4 luni) se distreaza daca ii dam o periuta dar nu ne lasa si pe noi sa il periem. Inchide gura si nu reusim sa realizam periajul, chiar daca are si el periuta lui. Am reusit in ultimele 2 zile sa facem periajul doar cu forta si pentru ca plangea si asa a deschis gurita. Nu stiu daca aceasta este solutia cea mai buna si nici ce alta metoda sa folosim. Dupa ce terminam periajul nu mai plange, insa in timpul lui este tare suparat.
Dr. Diana Ciovîrtă
April 17, 2021 at 6:43 am
Din pacate, situatia descrisa de dvs este frecventa. Este un inceput bun sa invete ca exista o rutina, chiar daca periajul propriu-zis nu se face cum ne-am dori. In cele din urme, va coopera. Nu este bine nici sa insistati foarte tare pentru a nu prinde o adversitate. Sanatate va doresc!