Ce facem când copilul și-a ciobit un dinte?

January 26, 2021 scris de user0
20210407_145942.png

Chiar dacă este vorba despre o lovitură cu mingea sau despre o căzătură cu bicicleta, rezultatul poate fi același: copilul tău și-a ciobit un dinte, iar tu ești îngrozit(ă) și nu știi ce să faci.
50% dintre copii suferă un traumatism dentar, deci nu ești singurul părinte în această situație.

Din fericire, traumatismele dentare nu pun viața micuțului în pericol. Cu toate acestea, nu este o experiență pe care tu și copilul tău ți-ai dori să o aveți.

Deși sunt medic stomatolog și sunt conștientă că un dinte spart nu e big deal, recunosc că o astfel de întâmplare m-ar face să mă simt cel mai groaznic părinte din lume!

Iată cei 6 pași pe care să îi urmezi într-o astfel de situație:

1. Știu că este greu, dar trebuie să vă mențineți calmul, fapt ce îl va ajuta și pe copil să se liniștească. Este foarte important să nu îi dați copilului impresia că ceva grav s-a întâmplat. În fapt, de cele mai multe ori, chiar nu este nimic grav, deși poate că așa arată.

2./3. Verificați dacă sângerează și care este sursa.

A. Dacă sângele provine din dinte, înseamnă că pulpa dintelui (nervul) a fost descoperită. Acest lucru impactează tratamentul ce va urma să fie aplicat de către medicul stomatolog.

B. Dacă sângele provine din gingie/buză/limbă/obraz, deși este destul de abundent, este cazul cel mai fericit. Deci…don’t panic! Clătiți gura copilului cu apă rece și aplicați o compresă rece pe zona afectată pentru a opri hemoragia și pentru a reduce edemul (umflarea).

Zona capului și a gâtului este o zonă intens vascularizată și de aceea un traumatism la acest nivel poate provoca o hemoragie destul de mare. Vestea bună este că se vindecă rapid.

4. Dacă observați că lipsește o bucată de dinte, păstrați-o în lapte până ajungeți la medicul stomatolog. Cu cât ajungeți mai repede la medic, cu atât șansele de salvare ale dintelui sunt mai mari.

5. Sunați medicul stomatolog, îi explicați calm ce s-a întâmplat și ascultați atent indicațiile sale.

6. Este în regula să administrați un antialgic, dacă durerea nu cedează. Paracetamol sau ibuprofen sunt antialgice ce pot fi administrate copiilor, de regulă. Dacă nu cunoașteți doza corectă, puteți întreba medicul.

Zâmbim împreună!


Răspunde

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


dentaldim-bottom-logo-big

DENTALDiM este alegerea ta atunci când vine vorba de calitate și profesionalism.

Te asteptăm cu drag să ne vizitezi!

Copyright DENTALDiM Pro Clinica 2019. Toate drepturile rezervate.