Ce este boala parodontală (popular ”parodontoză”)?

December 28, 2020 scris de user0
mouth-1437426_1920-1200x798.jpg

Boala parodontală (popular ”parodontoză”) reprezintă o afecțiune cronică a țesuturilor de susținere ale dinților. Cauza este reprezentată de bacteriile ce se acumulează în cavitatea bucală într-un număr mare, de cele mai multe ori, ca urmare a unei igiene orale slabe. În stadii avansate de evoluție, fără instituirea unui tratament adecvat, pierderea dinților este iminentă.

Cauzele bolii parodontale?

În mod normal, caviatea bucală a fiecăruia dintre noi este populată de o variată floră microbiană. Microorganismele împreună cu  celule moarte, resturi alimentare și alte particule formează un strat foarte aderent de suprafața dentară, numit placă bacteriană. Aceasta poate fi înlăturată prin periajul dentar și prin folosirea aței dentare, pentru zonele greu accesibile. Bacteriile au o acțiune nocivă asupra țesuturilor moi, vizibile în cavitatea bucală (gingii), dar, din păcate, efectele lor devastatoare nu se opresc aici. Microorganismele ajung să infecteze osul în care dinții sunt ancorați, distrugând suportul osos (resorbție osoasă).

Așadar, dacă gingiile tale suferă (sângerează, le simți mărite, te dor în timpul periajului dentar), este posibil ca și osul să fie în suferință, fără ca tu să știi. Îmbolnăvirea gingiilor este un motiv care trebuie să te îngrijoreze și să te facă să ceri un consult stomatologic de specialitate. Dacă se intervine într-un stadiu incipient, sănătatea gingiilor tale poate fi recuperată cu succes, fără să ajungi la complicații pe care nimeni nu și le-ar dori.

Placa bacteriană neîndepărtată formează tartrul dentar, considerat principalul factor favorizant al bolii parodontale. Din păcate, tartrul dentar nu poate fi înlăturat prin mijloace uzuale de igienă orală. Doar prin manopera de detartraj efectuată de medicul stomatolog, tartrul dentar poate fi îndepărtat.

Pe lângă tartrul dentar, există și alți factori favorizanți ai bolii parodontale:

  • Fumatul;
  • Consumul de alcool;
  • Cariile dentare netratate;
  • Parafuncțiile (bruxism, încleștarea dinților);
  • Diabetul zaharat;
  • Tulburările glandelor endocrine ;
  • Scăderea imunității;
  • HIV/SIDA;
  • Boli cardio-vasculare;
  • Afecțiuni hepatice;
  • Deficiențe nutriționale (hipovitaminoză A, C, D, B1, B2, PP);
  • Tratamente medicamentoase care au ca efecte secundare scăderea secreției salivare.

Ceea ce trebuie să reții este faptul că igiena orală precară sau incorect realizată reprezintă cauza îmbolnăvirii gingiilor tale și a altor structuri care susțin dinții. Este foarte important ca boala parodontală să fie diagnosticată în stadii cât mai puțin avansate pentru a nu permite infecției să se extindă și pentru ca tratamentele parodontale să aibă o rată de succes mai mare.

Lipsa unui tratament are consecințe nefaste precum: respirație urât mirositoare, abcese parodontale, retracții gingivale, pierderea dinților. Toate acestea atrag alte probleme de ordin estetic, funcțional (masticație, fonație perturbată) și implicit manifestări psihice anxioase, întrucât modificările ce apar ca urmare a acestor complicații pot fi asociate de bolnav cu declinul biologic.

Zâmbim împreună!

 


Răspunde

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


dentaldim-bottom-logo-big

DENTALDiM este alegerea ta atunci când vine vorba de calitate și profesionalism.

Te asteptăm cu drag să ne vizitezi!

Copyright DENTALDiM Pro Clinica 2019. Toate drepturile rezervate.