Cele mai bune periuțe de dinți – sfaturile medicului dentist

January 11, 2021 scris de user0
nick-fewings-BPDJLWz_Bog-unsplash-1200x800.jpg

Mulți pacienți m-au întrebat ce variantă de periuță este mai bună, ce să aleagă între periuțele cu peri naturali și cele cu filamente artificiale sau dacă periajul cu periuțe electrice este mai eficient. Așadar, am decis să sintetizez într-un articol ceea ce răspund pacienților mei în cabinetul dentar.

Atunci când ne aflăm în fața rastelului din supermarket cu sute de periuțe, de la diferiți producători, cu diferite forme ale mânerului, de diferite dimensiuni, cu filamente mai lungi, mai scurte, fiecare mai sofisticate, ne întrebăm care este cea mai bună variantă.

Periuțe manuale cu peri naturali vs. periuțe manuale cu peri artificiali 

De-a lungul timpului, periuțele manuale au suferit multe modificări pentru a ajunge la o formă ideală. Inițial, mânerul lor era alcătuit din os, iar filamentele confecționate din păr de animale. Dupa Al Doilea Război Mondial, materialele sintetice au câstigat teren, periuțele din materiale artificiale fiind usor de realizat și cu costuri de producție mici.

În prezent, pot fi găsite periuțe manuale cu peri naturali, însă acestea sunt de evitat din cauza multiplelor dezavantaje. Printre dezavantaje, putem aminti:

  • sunt greu de igienizat, acumulând o cantitate mare de apă și microorganisme;
  • se uzează rapid și neuniform, fiind nevoie să fie schimbate la un interval mai scurt de timp;
  • firele devin rapid extrem de moi;
  • nu pot fi găsite cu o duritate standardizată, deoarece diametrul firelor de păr variază.

Periuțele manuale cu filamentele sintetice pot fi gasite în multe variante. Materialele din care sunt confecționate filamentele artificiale pot fi nailon sau un amestec de caolin și poliester, acestea din urmă dovedindu-se a fi mai eficiente ca primele cu 10,9%. De asemenea, pot prezenta filamente și cupe din cauciuc moale, cu rolul de a curăța țesuturile moi (gingia) și de a menține mai bine pasta de dinți. Periuțele manuale cu filamente sintetice beneficiază de multe avantaje:

  • se curăță și se usucă rapid;
  • rezistență crescută, fiind de 10 ori mai elastice decât filamentele din păr natural;
  • acumulare mai redusă de microorganisme (bacterii, fungi etc.), comparativ cu periuțele manuale cu peri naturali;
  • datorită elasticității lor și a capetelor rotunjite, curăță suprafața dinților fără a abraza;
  • pot fi standardizate, diamentrul filamentelor fiind același;
  • preț mic.

Sfaturile medicului dentist în ceea ce privește alegerea periuței dentare

Nu se poate discuta despre o “periuță de dinți mai bună”. De ce? Pentru că alegerea periuței dentare trebuie să fie făcută în funcție de nevoile fiecăruia, ținând cont de anumite criterii, precum: dexteritatea și manualitatea fiecăruia, starea de sănătate a gingiei și parodonțiului, morfologia dinților, modul cum dinții sunt aliniați pe arcada dentară, prezența sau nu a aparatului ortodontic, metoda de periaj aleasă. Așadar, în alegerea periuței dentare trebuie ca pacientul să ceară sfatul medicului dentist, întrucât acesta îi va recomanda periuța de dinți potrivită lui, ținând cont de toți acești factori, dar și de preferințele pacientului.

Însă, există câteva sfaturi generale pe care medicul dentist le recomandă:

  • în alegerea periuței dentare, foarte importantă este duritatea filamentelor – majoritatea medicilor dentiști recomandă utilizarea periuțelor cu peri moi. Acestea curăță în mod eficient depunerile de placă bacteriană, fără a produce leziuni la nivelul gingiei sau smalțului dentar, așa cum o pot face, în anumite condiții, periuțele cu peri medii sau tari. De reținut este că, în momentul de față, nu există compatibilitate între producători, duritatea periuțelor nefiind standardizată ISO (International Standardization Organization).
  • se recomandă ca între mănunchiurile de filamente să existe spații cât mai reduse, astfel încât să se obțină o suprafață netedă de curățare și, totodată, datorită faptului că filamentele se sprijină unele în altele, uzura periuțelor va fi mai lentă.
  • periuța de dinți aleasă trebuie să aibă acces la toate suprafețele dentare, inclusiv la ultimii molari, întotdeauna mai greu de igienizat din cauza poziției lor posterioare în cavitatea bucală.

Periuțe manuale sau periuțe electrice?

Toate studiile efectuate, vorbesc despre o serie de avantaje oferite de periajul cu periuțe electrice:

  • curăță mai eficient suprafețele dentare;
  • timpul destinat periajului mecanic este mai redus, comparativ cu același randament obținut prin periajul manual
  • cu ajutorul periuțelor electrice se îndepărtează 75% din placa bacteriană în cca. 1 min., pe când, prin periajul cu periuțe manuale, se înlătură aceeași cantitate în 6 min;
  • în urma studiilor clinice, s-a constatat că după 10 ani de periaj cu periuțe electrice, sănătatea dinților și a gingiilor este superioară  celei obțiunte prin periaj manual.

Deși periajul cu periuțe electrice se face mai rapid și nu este nevoie de o foarte mare dexteritate din partea utilizatorului, sfatul meu este, ca și atunci când folosim acest tip de periuțe, să se acorde timp suficient periajului dentar. Pentru a beneficia de eficiența periajului cu periuțe electrice, este necesar ca pacientul să perieze întreg conturul dentar, în special în zonele greu accesibile. De mare ajutor sunt revelatorii de placă bacteriană, care permit identificarea zonelor unde trebuie să se insiste cu periajul.

Este de reținut un aspect foarte important cu privire la periajul dentar – prin perierea dinților se înlătură 65% din placa bacteriană. Pentru a îndepărta placa bacteriană de la nivelul spațiilor interdentare, care nu este accesibilă periuței dentare, este nevoie de folosirea aței dentare.

De absolută necesitate este ca igienizarea efectuată acasă să fie completată, la intervale de 6 luni, de igienizarea profesională din cabinetul dentar. Aceasta presupune periajul profesional, ce reduce cu mult riscul de apariție a cariilor și bolilor gingivale, detartrajul, manopera prin care se îndepărtează tartrul dentar, principalul factor favorizant al bolii parodontale și air-flow.

Zâmbim împreună!

 


Răspunde

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


dentaldim-bottom-logo-big

DENTALDiM este alegerea ta atunci când vine vorba de calitate și profesionalism.

Te asteptăm cu drag să ne vizitezi!

Copyright DENTALDiM Pro Clinica 2019. Toate drepturile rezervate.