Cum prevenim apariția cariilor?

December 14, 2020 scris de user0
superkitina-rCT928GIboM-unsplash-1200x800.jpg

Probabil că fraza cea mai de temut pe care un pacient o poate auzi în cabinetul stomatologic este “Ai o carie dentară”. Caria dentară este inamicul numărul unu al dinților noștri, care nu ține cont de vârstă, putând să apară la copii, adulți sau vârstnici.

Pentru a înțelege cum putem preveni cariile, în articolul anterior am explicat ce este caria dentară și ce factori contribuie la apariția ei. Prezența bacteriilor cariogene în cavitatea bucală, o dietă bogată în carbohidrați (zahăr, amidon) și igiena orală precară formează o triadă periculoasă pentru sănătatea dinților noștri. Pe de altă parte, în cavitatea bucală există o mulțime de mecanisme care se opun atacului acid și asigură apărarea față de carii. Însă, la un moment dat acestea pot fi depășite de factorii nocivi și astfel apare caria dentară.

Din fericire, acest eveniment poate fi prevenit. Iată 5 sfaturi pe care, dacă le respecți, nu va mai trebui să te confrunți cu problema cariilor dentare.

1. Instituirea unei igiene orale corecte.

Bacteriile reprezintă principala cauză a cariilor dentare. Dacă ele nu ar exista, dinții noștri ar fi întotdeauna frumoși și sănătoși. Din păcate, până în acest moment nu s-a găsit nicio modalitate prin care să fie eliminate complet microorganismele patogene din cavitatea bucală. Însă, printr-o igienă orală riguroasă, încărcătura microbiană poate fi redusă substanțial.

Ce înțelegem printr-o igienă orală corectă?

  • periaj dentar de două ori pe zi, dimineața și seara, pentru cel puțin două minute;
  • periajul limbii;
  • folosirea aței dentare;
  • clătirea cavității bucale cu apă după fiecare masă;
  • folosirea gumei de mestecat FĂRĂ zahăr.

 

2. Reducerea consumului de carbohidrați.

Bacteriile cariogene folosesc ca sursă de hrană glucidele provenite din alimentele și băuturile pe care noi le consumăm (bomboane, prăjituri, produse de patiserie, răcoritoare, sucuri de fructe, etc.). Odată cu aplicarea unei igiene orale riguroase, este nevoie să se reducă aportul de alimente care favorizează dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor.

De asemenea, este indicat să fie consumate alimente care oferă sănătate zâmbetului nostru. Din această categorie fac parte: merele, morcovii, țelina și alte fructe și legume care au un conținut ridicat de fibre, care ajută la curățarea dinților.

3. Fluorizarea.

Secreția salivară este bogată în ioni de calciu și de fosfat, sub formă de fosfat de calciu, care ajută la întărirea smalțului dentar. Un alt element foarte important, care ajută la repararea smalțului, este fluorul. Sursele de fluor pot fi clasificate astfel: surse naturale (apa, ceaiul, vinul, peștele, fructele de mare, ficatul de vită etc.) și surse artificiale (apa fluorizată voluntar, produse cu fluor pentru administrarea sistemică – tablete cu fluor, produse cu fluor pentru uz local – paste de dinți cu fluor, apă de gură cu fluor, geluri cu fluor pentru fluorizarea profesională, în cabinetul stomatologic etc.).

4. Vizitele regulate la medicul stomatolog.

Examinarea atentă efectuată de medicul stomatolog o dată la 6 luni va putea ține sub control starea de sănătate a dinților tăi. Controlul periodic al cavității orale permite diagnosticarea leziunilor carioase incipiente, care se află într-un stadiu reversibil. Totodată, igienizările profesionale vor reduce acumulările de placă bacteriană care nu mai pot fi înlăturate prin periaj obișnuit.

Așadar, implementarea acestor 4 sfaturi simple, poți preveni apariția cariilor dentare și dinții tăi vor fi mai sănătoși ca niciodată! Aplicarea unui protocol strict de igienă orală, evitarea unor obiceiuri vicioase (consum exagerat de dulciuri, fumat etc.) și controalele periodice la medicul stomatolog reprezintă cheia unui zâmbet fără carii.

Zâmbim împreună!

 

 


Răspunde

Adresa ta de email nu va fi făcută publică. Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii


dentaldim-bottom-logo-big

DENTALDiM este alegerea ta atunci când vine vorba de calitate și profesionalism.

Te asteptăm cu drag să ne vizitezi!

Copyright DENTALDiM Pro Clinica 2019. Toate drepturile rezervate.